Rwanda werkgroep Rwanda werkgroep

Rwanda werkgroep
Sinds 1987 bestaat er een uitwisseling tussen de Église Presbyteriènne au Rwanda en de Gereformeerde Kerken in Nederland.
Was het in 1987 een contact tussen de regio Remera en de classis Dordrecht, na allerlei veranderingen in Nederland en in Rwanda is het nu een contact tussen de regio’s Remera en Ruyumba in Rwanda en de regio Dordrecht in Nederland.
Deelnemende gemeenten in Nederland zijn Sliedrecht, Papendrecht, Ridderkerk, Rijsoord, Hendrik Ido Ambacht, Nieuw-Lekkerland, Slikkerveer, Kamperland, Alblasserdam en Ottoland.
Elke gemeente in Nederland heeft één of twee partnergemeenten in Rwanda. Sliedrecht heeft twee partnergemeenten: Mwirute en Mbate.

In 1988 is de eerste delegatie vanuit Nederland naar Rwanda gegaan, deze delegatie bestond uit drie mensen waaronder Gré Romijn. In 1997 is een delegatie van 5 jongeren naar Rwanda gegaan waaronder Marjolein Bons. In totaal zijn er nu 9 delegatiebezoeken over en weer geweest.
De uitwisseling wordt in elke gemeente verzorgd door een werkgroep, een stuurgroep zorgt voor de regionale zaken en denkgroepen ondersteunen speciale onderdelen zoals de PR. De werkgroepen houden via brieven contact met de partnergemeenten, verzorgen de jaarlijkse uitwisselingszondag en regelen de delegatiebezoeken.
De uitwisseling is vooral gericht op het spirituele vlak, elkaar bemoedigen en van elkaar leren. Door de hechte vriendschap, die is ontstaan, kunnen we echter het financiële niet vergeten. Sinds de gebeurtenissen van 1994 wordt er regelmatig financiële ondersteuning verleend bij de wederopbouw van kerken, scholen e.d.. In Sliedrecht is een paar keer geld verzameld voor de bouw van de kerk in Mwirute. Sinds 2002 is er een denkgroep Kleine projecten die onder de naam “Umubano – Vriendschap” geld verzameld om kleine projecten te ondersteunen.

Giften en bijdragen kunnen worden overgemaakt op IBANrekening NL91 RABO 0373 7062 43
t.n.v. ZWO Geref. Kerk Sliedrecht. t.g.v. Rwanda.

De Rwandawerkgroep Sliedrecht bestaat uit:
Marjolein Bons en Rita Verboom (namens de Diaconie)
terug